Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum

SZC logo
  • Intézményeink
  • Hírek
  • Galéria
  • Közérdekű adatok
Széchenyi 2020

Hírek


2021. dec. 10.


HSZC

  • rendezvény
  • pályázat
  • ingyenes képzés
  • idegen nyelvi oktatás
  • sajtótájékoztató

1001 fő tanult idegen nyelvet a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumnál

2021. december 9-én Szentesen, a GINOP-6.1.3-17-2018-00036 azonosítószámú „Idegen nyelvi készségek fejlesztése a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumnál” című projekt záró rendezvényére került sor, amelyet Kincses Tímea, a HSZC főigazgatója nyitott meg. Többek között beszámolt arról, hogy a Széchenyi 2020 program keretében 149,97 millió forint európai uniós támogatásnak köszönhetően, 1001 fő tanult ingyen idegen nyelvet, amely már a mai világban a továbbtanuláshoz, valamint a munkakeresés szempontjából egyaránt nagyon fontos. Továbbá ismertette, hogy két iskolájukban, a HSZC Eötvös József Technikumban és a HSZC Szentesi Boros Sámuel Technikumban korszerű nyelvi labor is kialakításra került, ahol a diákok modern eszközökkel és interaktív módon sajátíthatják el az idegen nyelv szépségeit.

1001 fő tanult idegen nyelvet a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumnál

2021. december 9-én Szentesen, a GINOP-6.1.3-17-2018-00036 azonosítószámú „Idegen nyelvi készségek fejlesztése a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumnál” című projekt záró rendezvényére került sor, amelyet Kincses Tímea, a HSZC főigazgatója nyitott meg. Többek között beszámolt arról, hogy a Széchenyi 2020 program keretében 149,97 millió forint európai uniós támogatásnak köszönhetően, 1001 fő tanult ingyen idegen nyelvet, amely már a mai világban a továbbtanuláshoz, valamint a munkakeresés szempontjából egyaránt nagyon fontos. Továbbá ismertette, hogy két iskolájukban, a HSZC Eötvös József Technikumban és a HSZC Szentesi Boros Sámuel Technikumban korszerű nyelvi labor is kialakításra került, ahol a diákok modern eszközökkel és interaktív módon sajátíthatják el az idegen nyelv szépségeit.

Ezt követően Kovács Attila szakmai vezető számolt be az alábbiakról:

„A projekt megvalósítása során 17 Csongrád-Csanád megyei településen 48 oktató bevonásával 1001 résztvevő tanult idegen nyelvet a tanfolyamokon. Angol, illetve német nyelvi csoportok indultak, A1, A2 és B1-es szinten. A diákok 40 %-a hátrányos helyzetű, illetve alacsony iskolai végzettségű, akiknek valószínűleg csak e projekt keretében nyílt lehetőségük az idegen nyelv elsajátítására, hiszen térítésmentesen vehettek részt a 120 órás tanfolyamon, valamint a tankönyvet és az on-line anyagokat is pályázati forrásból finanszírozta a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum. Fontos célkitűzésünk volt az idősebb, illetve a fiatal, pályakezdő generáció bevonása is. Ezt sikerült megvalósítanunk. A bevont személyek közel negyede 50 év feletti, a pályakezdő, 25 év alatti résztvevők aránya mintegy 30 %. A lemorzsolódás mutatója párját ritkítja, a résztvevők mindössze 0,01 %-a, azaz 11 fő morzsolódott le. Ez annak köszönhető, hogy érdekes, interaktív tanagyagot sajátíthattak el a résztvevők, emellett természetesen az oktatók munkáját is dicséri, akik rutinosan motiválták az esetleg elbizonytalanodókat.

A projekt sikeres megvalósítását nagy mértékben segítette a saját oktatóink által kifejlesztett szoftver, amely a tanfolyamok teljes dokumentációját kezelte. A szoftverrel nemcsak a tanulói és órai adminisztrációt, a modulzárók eredményeit, a résztvevők adatait kezelhettük, hanem az összes, a tanfolyamok lebonyolításához szükséges dokumentumot (szerződéseket, jelenléti íveket, tanúsítványokat) a tanfolyam helyszínén nyomtathatták ki a tanfolyamfelelősök, így nem volt szükség az iratok utaztatására megyeszerte.

A projekt zárása előtt egy kutatást végeztünk, amelyben kérdőíves módszerrel kérdeztük meg az oktatókat és a résztvevőket a tanfolyamok tapasztalatairól. Kutatásunk fókuszában az online és a tantermi oktatás előnyeinek, hátrányainak vizsgálata állt, ugyanakkor megkérdeztük mind az oktatók, mind a résztvevők preferenciáit is az adott két oktatási módszer tekintetében. A résztvevők kérdőívében egy visszajelzést is kértünk az nyelvtanfolyamok tapasztalatairól, amely a válaszok alapján nagyon pozitív képet mutat.”

GINOP-6.1.3-17-2018-00036 azonosítószámú „Idegen nyelvi készségek fejlesztése a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumnál”

GALÉRIA

1001 fő tanult idegen nyelvet a HSZC-nél

IMG_5417.JPG
IMG_5455.JPG
IMG_5464.JPG
IMG_5471.JPG
IMG_5462.JPG
IMG_5436.JPG

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


 Digitális Közösségi Alkotóműhely Hódmezővásárhelyen

Digitális Közösségi Alkotóműhely Hódmezővásárhelyen

Digitális Közösségi Alkotóműhely Hódmezővásárhelyen A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum 453,91 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a szakképzésben tanulók végzettség nélküli iskolaelhagyásának csökkentésére, valamint az alapkészségek fejlesztésének támogatására a GINOP-6.2.3-17-2017-00037 „A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése” című projekt keretében.

2021. okt. 18.


HSZC

 OLTASSA BE GYERMEKÉT! ÖNÉ A DÖNTÉS!

OLTASSA BE GYERMEKÉT! ÖNÉ A DÖNTÉS!

Egész Európában és hazánkban is már az új koronavírus delta vírusvariánsa terjed. Ezt a – korábban indiainak nevezett – vírusmutánst tavaly decemberben azonosították, majd idén márciusban minősítették kiemelt kockázatúnak. A delta vírusmutáns fertőzőbb, gyorsabban terjed és az eddigi jellemző tünetek mellett allergiaszerű tüneteket is okoz. A vírusmutáns a még beoltatlanokra jelenti a legnagyobb veszélyt, ezért őket a védőoltás felvételére biztatjuk.

2021. okt. 7.


HSZC

 ÚJABB INNOVÁCIÓ AZ EÖTVÖSBEN!

ÚJABB INNOVÁCIÓ AZ EÖTVÖSBEN!

Újabb innováció az Eötvösben! Nyelvi laborral a modern nyelvtanulásért GINOP-6.1.3-17-2018-00036 „Idegen nyelvi készségek fejlesztése a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumnál” projekt keretén belül nyelvi labor került kialakításra a Hódmezővásárhelyi SZC Eötvös József Technikumában. A tanterembe 14 diák és egy tanári laptop került

2021. szept. 24.


HSZC

Széchenyi 2020