Ugrás a fő tartalomra

6800 Hódmezővásárhely, Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 7-9.


+36 (62) 202-475

Széchenyi 2020

Hírek


2021. dec. 10.
HSZC
  • rendezvény
  • pályázat
  • ingyenes képzés
  • idegen nyelvi oktatás
  • sajtótájékoztató

1001 fő tanult idegen nyelvet a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumnál

2021. december 9-én Szentesen, a GINOP-6.1.3-17-2018-00036 azonosítószámú „Idegen nyelvi készségek fejlesztése a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumnál” című projekt záró rendezvényére került sor, amelyet Kincses Tímea, a HSZC főigazgatója nyitott meg. Többek között beszámolt arról, hogy a Széchenyi 2020 program keretében 149,97 millió forint európai uniós támogatásnak köszönhetően, 1001 fő tanult ingyen idegen nyelvet, amely már a mai világban a továbbtanuláshoz, valamint a munkakeresés szempontjából egyaránt nagyon fontos. Továbbá ismertette, hogy két iskolájukban, a HSZC Eötvös József Technikumban és a HSZC Szentesi Boros Sámuel Technikumban korszerű nyelvi labor is kialakításra került, ahol a diákok modern eszközökkel és interaktív módon sajátíthatják el az idegen nyelv szépségeit.

1001 fő tanult idegen nyelvet a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumnál

2021. december 9-én Szentesen, a GINOP-6.1.3-17-2018-00036 azonosítószámú „Idegen nyelvi készségek fejlesztése a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumnál” című projekt záró rendezvényére került sor, amelyet Kincses Tímea, a HSZC főigazgatója nyitott meg. Többek között beszámolt arról, hogy a Széchenyi 2020 program keretében 149,97 millió forint európai uniós támogatásnak köszönhetően, 1001 fő tanult ingyen idegen nyelvet, amely már a mai világban a továbbtanuláshoz, valamint a munkakeresés szempontjából egyaránt nagyon fontos. Továbbá ismertette, hogy két iskolájukban, a HSZC Eötvös József Technikumban és a HSZC Szentesi Boros Sámuel Technikumban korszerű nyelvi labor is kialakításra került, ahol a diákok modern eszközökkel és interaktív módon sajátíthatják el az idegen nyelv szépségeit.

Ezt követően Kovács Attila szakmai vezető számolt be az alábbiakról:

„A projekt megvalósítása során 17 Csongrád-Csanád megyei településen 48 oktató bevonásával 1001 résztvevő tanult idegen nyelvet a tanfolyamokon. Angol, illetve német nyelvi csoportok indultak, A1, A2 és B1-es szinten. A diákok 40 %-a hátrányos helyzetű, illetve alacsony iskolai végzettségű, akiknek valószínűleg csak e projekt keretében nyílt lehetőségük az idegen nyelv elsajátítására, hiszen térítésmentesen vehettek részt a 120 órás tanfolyamon, valamint a tankönyvet és az on-line anyagokat is pályázati forrásból finanszírozta a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum. Fontos célkitűzésünk volt az idősebb, illetve a fiatal, pályakezdő generáció bevonása is. Ezt sikerült megvalósítanunk. A bevont személyek közel negyede 50 év feletti, a pályakezdő, 25 év alatti résztvevők aránya mintegy 30 %. A lemorzsolódás mutatója párját ritkítja, a résztvevők mindössze 0,01 %-a, azaz 11 fő morzsolódott le. Ez annak köszönhető, hogy érdekes, interaktív tanagyagot sajátíthattak el a résztvevők, emellett természetesen az oktatók munkáját is dicséri, akik rutinosan motiválták az esetleg elbizonytalanodókat.

A projekt sikeres megvalósítását nagy mértékben segítette a saját oktatóink által kifejlesztett szoftver, amely a tanfolyamok teljes dokumentációját kezelte. A szoftverrel nemcsak a tanulói és órai adminisztrációt, a modulzárók eredményeit, a résztvevők adatait kezelhettük, hanem az összes, a tanfolyamok lebonyolításához szükséges dokumentumot (szerződéseket, jelenléti íveket, tanúsítványokat) a tanfolyam helyszínén nyomtathatták ki a tanfolyamfelelősök, így nem volt szükség az iratok utaztatására megyeszerte.

A projekt zárása előtt egy kutatást végeztünk, amelyben kérdőíves módszerrel kérdeztük meg az oktatókat és a résztvevőket a tanfolyamok tapasztalatairól. Kutatásunk fókuszában az online és a tantermi oktatás előnyeinek, hátrányainak vizsgálata állt, ugyanakkor megkérdeztük mind az oktatók, mind a résztvevők preferenciáit is az adott két oktatási módszer tekintetében. A résztvevők kérdőívében egy visszajelzést is kértünk az nyelvtanfolyamok tapasztalatairól, amely a válaszok alapján nagyon pozitív képet mutat.”

GINOP-6.1.3-17-2018-00036 azonosítószámú „Idegen nyelvi készségek fejlesztése a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumnál”

GALÉRIA

1001 fő tanult idegen nyelvet a HSZC-nél

GINOP-6.2.3 rendezvény
GINOP-6.2.3 rendezvény
GINOP-6.2.3 rendezvény

Megosztás

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


LÁNYOK NAPJA - Kiemelkedő fiatal tehetségek – 1. rész

LÁNYOK NAPJA - Kiemelkedő fiatal tehetségek – 1. rész

Április 25-én a Lányok Napján számos pályaorientációs rendezvény zajlik országszerte, amelyeknek célja, hogy fiatal lányokat ösztönözzenek a tudományos és műszaki területek iránti érdeklődésre. Ezen a napon az ország különböző egyetemei és programozást oktató intézményei nyitják meg kapuikat, hogy bemutassák a fiataloknak a technológia és műszaki szakmák világát.

2024. ápr. 25.
HSZC
Nyári tábor 2024

Újra nyári tábor a HSZC iskoláiban!

A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum ismét megszervezi pályaorientációs táborait, melyek kiváló lehetőséget kínálnak minden pályaválasztás előtt álló általános iskolás számára.

2024. ápr. 23.
HSZC
Sportkonferencia-Szentes

„Sport, Egészség, Rehabilitáció a XXI. században”

Az érdeklődő közönség egy érdekes, informatív, mindig aktuális témájú sportkonferencián vehetett részt április 19-én Szentesen, a Megyeházán.

2024. ápr. 23.
HSZC


KIMIKK
CsmkikEmberi Erőforrás TámogatáskezelőEmberi Erőforrások MinisztériumaHatártalanulHódmezővásárhely mobilalkalmazásNemzeti Tehetségkutató Program
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum

      6800 Hódmezővásárhely, Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 7-9.

    • Telefon: +36 (62) 202-475

      E-mail: hszc.titkarsag@hiszk.hu

      OM azonosító: 203039

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/007549; E/2020/000182


    2024Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum