Ugrás a fő tartalomra

6800 Hódmezővásárhely, Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 7-9.


+36 (62) 202-475

Széchenyi 2020

Duális partnerek


A duális képzés olyan középfokú szakképzési forma, amely során a szakképző intézményben, illetve a munkaerőpiaci szereplőknél, vállalatoknál, cégeknél folyó szakmai oktatás párhuzamosan, egymást kiegészítve történik. A szakirányú oktatást biztosító vállalatnál a tanuló valós gazdasági környezetben gyakorlatot szerez, és megismeri a vállalati kultúrát. Egy valódi munkahelyi csapat tagja lehet, ahol nap mint nap új szakmai feladatokkal és kihívásokkal találkozhat. Versenyképes tudással, valamint gyakorlati tapasztalattal lép a munkaerőpiacra a tanulmányai befejezése után.

Kik a duális partnerek?

Duális partnereink közé olyan üzemek és vállalkozások tartoznak, amelyeknél a szakmai oktatásban részt vevő diákok az általuk választott iparhoz/piachoz kötődő új technológiákat, trendeket és sztenderdeket ismerhetnek meg, szem előtt tartva a XXI. századi gazdasági változásokat. A duális képzőhelyek nyilvántartását a Gazdasági Kamara vezeti. A duális partnernél lehetőség nyílik az iskolákban megszerzett ágazati alaptudással duális szakirányú oktatásban részt venni, ahol a diákok a programtantervben meghatározott szakmai ismereteket sajátítják el. A képzés konkrét termelési és szolgáltatási helyszíneken zajlik, amely által korszerű gyakorlati tudás szerezhető meg.

Miért jó lehetőség neked, hogy jelentkezhetsz egy partnerhez?

A duális szakképzésnek sok előnye van a tanulók számára, hiszen valós gazdasági környezetben tanulhatnak és modern ismereteket szerezhetnek. A duális képzésben részt vevő vállalat szívesen foglalkoztat olyan munkavállalót, aki a gyakorlati helyszínen sajátítja el a szakmához szükséges tudást. A tanuló a képzés alatt vállalati projektekben vesz részt, megismeri a vállalat által alkalmazott technológiákat, és gyakorlati tudását az elméleti oktatásban is kamatoztathatja. Az adott szakterületen a legjobb szakemberektől, vállalati környezetben sajátíthatja el jövőbeni szakmája alapjait. Mindemellett a duális szakmai oktatásban részt vevőket legalább 100 ezer, legfeljebb 170 ezer forint összegű munkabér illeti meg, ami önálló jövedelmet jelent a diákok számára már a tanulmányok alatt.

Miért jó ez a cégeknek?

A cégek számára a duális képzés hosszú távú befektetés, mert így állandó kapcsolatban lehetnek jól képzett pályakezdő szakemberekkel, akikkel már tanulmányaik során partneri együttműködés alakul ki. A diákokat még jobb teljesítményre ösztönözheti a tanulásban az, hogy tanulmányaik végén, ha jól teljesítenek, egy biztos munkahely várja őket.

Miben tér el ez a képzés a hagyományostól?

A hagyományos képzésben részt vevő diákok – számos szakma esetében – tanulmányaik végeztével kerülnek kapcsolatba az általuk választott cégekkel. A duális képzésben viszont már a tanulói évek alatt lehetőségük nyílik gyakorlati és szakmai tapasztalatot gyűjteni, akár annál a vállalatnál, ahol később el szeretnének helyezkedni.

Ágazati Képzőközpont

A gazdasági, munkaerőpiaci igényekhez illeszkedő szakképesítési tartalmak, képzési és gyakorlati követelmények megalkotásához és a gyakorlati helyszínek oktatási folyamatának kialakításához a szabályozási környezet megalapozta az ágazati képzőközpontok (ÁKK) létrehozásának lehetőségét.

Az ÁKK egy új szereplője a duális képzési rendszernek, amely lehetőséget teremt azoknak a kkv-knak is, akik önmagukban nem képesek megfelelni a kamarai nyilvántartásba vétel feltételeinek.

Az ÁKK olyan, több gazdálkodó szervezet által együttesen létrehozott nonprofit gazdálkodó szervezet, amelynek tagja lehet a szakképzési centrum is.

Feladata elsősorban:

 • szakmák gyakorlati képzésének magasabb színvonalú biztosítása;
 • fejlődésre képes, innovatív, hosszútávú együttműködésre építő, fenntartható működési keretek biztosítása;
 • a munkaerőpiaci szereplők és a leendő munkavállalók kapcsolatának erősítése;
 • a duális képzéssel kapcsolatos adminisztrációs feladatok ellátása (szakképzési munkaszerződés, elszámolás).

A speciális szakmai gyakorlati képzést költséghatékonyan, megfelelő minőségben, felkészült szakemberek irányításával nyújtja a tanuló csoportoknak. Az eszközöket a szakképzési centrum és a részt vevő vállalkozások közösen biztosítják, vagy az ágazati képzőközpont saját beruházásból beszerzett eszközöket, korszerű technológiát biztosít.

Az ÁKK működési sajátosságaiból fakadóan leveszi a szakképzéshez kötődő adminisztrációs terheket a tulajdonos gazdasági társaságokról. Emellett könnyebben megvalósulhat a vállalati szakemberek nagyobb arányú bevonása a szakmai oktatásba, egyben pedagógiai módszertani felkészülésük elősegítése, valamint az iskolai oktatók vállalati helyszínű továbbképzése.

A kkv-k nagy része munkaerő-problémákkal küzd, nehezen tudja betölteni az üres álláshelyeket, az új munkatársak esetén komoly hiányosságokat tapasztalnak szakmai ismereteik és kompetenciáik terén. Ezért is fontos a tanulók munkaerőpiaci versenyképességének javítása érdekében széles gyakorlati alapot biztosító, valós munkakörnyezetben történő szakmai felkészítés, mely külön hangsúlyt fektet a kulcskompetenciák, készségek fejlesztésére. Az ágazati képzőközpontok rendszere ezekre az igényekre is reflektál.

 • Az Ágazati Képzőközpontok segíthetik a szemléletváltást a szakképzésben és elősegíthetik a cégek közti együttműködést, valamint a közös ágazati fejlesztéseket az érintettek között.
 • A diákok számára jó lehetőséget kínálnak az Ágazati Képzőközpontok arra, hogy tanulmányi idejük alatt az ágazaton belül többféle üzlettípust megismerjenek, szélesebb szakmai gyakorlatra tegyenek szert.


KIMIKK
CsmkikEmberi Erőforrás TámogatáskezelőEmberi Erőforrások MinisztériumaHatártalanulHódmezővásárhely mobilalkalmazásNemzeti Tehetségkutató Program
Széchenyi 2020

  • SZC logo fehér
  • Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum

   6800 Hódmezővásárhely, Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 7-9.

  • Telefon: +36 (62) 202-475

   E-mail: hszc.titkarsag@hiszk.hu

   OM azonosító: 203039

   Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/007549; E/2020/000182


  2024Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum