Projektek
Erasmus+ 2024-1-TR01-KA210-VET-000252586
Kulturális találkozó az utcai ízek jegyében
Összefoglaló
Egy ország kultúrája különböző elemekből áll. A nyelven, valláson, hagyományokon és szokásokon kívül az ételek is szerves részei ennek a kultúrának. Minden országnak és régiónak megvan a maga kulináris kultúrája, amely az idők során alakult ki. Az utóbbi évek felgyorsult életritmusa integrálta az utcai ízeket ebbe a kultúrába, és ez különösen kedvelt a fiatalok körében.
Ebben a kontextusban az utcai finomságok a társadalmak kulináris tükreként tekinthetők. Nincs sok tartalom a street food-ról a szakiskolák élelmiszertechnológiai tananyagaiban. De a diákok tesznek extra erőfeszítéseket, hogy tanuljanak a helyi ételekről és az étkezési kultúra fejlődéséről. A népszerűség növekedése a street foodra irányította a figyelmet. Kutatások folynak és tanulmányok készülnek ezen a területen. Míg az utcai finomságok arra ösztönzik az embereket, hogy felfedezzék ezeket, nemcsak a helyi ételekről tudnak meg többet, hanem az általuk képviselt kultúráról is.
Izmir sok kultúrának adott otthont a történelem folyamán. Ezek hatása megmutatkozott a konyhaművészetben is, és különböző új ízek kerültek az asztalokra. Számos városban, köztük Izmirben is minden évben megrendezik a street food fesztivált. Ezek a fesztiválok segítenek a tanulóknak megismerkedni az új ízekkel és kulináris tapasztalatokat szerezni, amely hozzájárul a személyes fejlődésükhöz.
Ennek a projektnek a célja, hogy különböző utcai ízeket hozzon össze a kulturális interakció jegyében, fejlessze az étkezési kultúrát, új ízek kombinációját mutassa be egy fesztivál keretében, amelyet Izmirben, az iskolánkban rendezünk meg. Ezért négy országgal keresünk kapcsolatot. A partner iskoláknak olyanoknak kell lenniük, ahol oktatnak élelmiszertechnológiát. A projekt célja, hogy fejlessze a tanulók vállalkozói készségeit, felfedezzék saját kreativitásukat, fejlődjenek szociális és kommunikációs készségeik, és segítse későbbi elhelyezkedésüket a munka világában.
40 tanuló vesz részt a projektben (14-18 évesek), mindegyik résztvevő országból 10, és 30 oktató a partner iskolákból. A résztvevő diákok 25%-a hátrányos helyzetű. Az iskolánkban van egy SNI-s osztály. Ennek az osztálynak a tanulói is aktívan részt vesznek mobilitásokban és iskolai tevékenységekben. Bár az iskolánk Izmir központjában helyezkedik el, nem a hátrányos helyzetű területen, tanulóink szociális – gazdasági háttere mégis indokolja a hátrányos helyzetet.
Tanulói tevékenységek:
- tanulói mobilitás a partner országokban ( a találkozókon kerül meghatározásra)
- online együttműködés (blog, website, zoom, skype)
- fesztivál Izmirben (a koordinátor intézményben)
Oktatói tevékenységek:
- előkészítő látogatás az egyik partner országban, ahol meghatározásra kerülnek a projekt részletei
- időközi találkozó
- az Izmirben tartandó fesztivál előkészítése, találkozó a fesztiválon
A projekt eredményei:
- a tanulók szakmai és szocio-kulturális fejlődése
- a projekt logójának megtervezése
- a különböző országok utcai ízeinek megismerése és új receptek készítése a kulturális interakción keresztül
- iskolai főzőversenyek és videók
- helyi gyakorlatok és kisfilmek használata workshopokon
- új ízek, receptek bemutatása a fesztiválon (mindegyik résztvevőnek saját standja lesz)
- a projekt eredményeinek bemutatása az iskolák honlapján
- a tevékenységek és az eredmények bemutatása a koordinátor iskola honlapján
- receptgyűjtemény e-book és nyomtatott formában
- a digitális környezet létrehozása (blog, weboldal), hogy a résztvevő iskolák megosszák egymással a saját street food receptjeiket.
IDŐVONAL
Január 24 – első találkozó Olaszországban
MOBILITÁSI DÁTUMOK
Nemzetközi találkozó Olaszországban 2025. január
- mobilitás Magyarországon diákok és tanárok részvételével 2025. március 30. - április 6.
- mobilitás Romániában csak tanárok részvételével 2025. szeptember 14-21.
- mobilitás Olaszországban 2026. február 23. – 2026. március 1. diákok és tanárok részvételével
Utolsó mobilitás Törökországban 2026. május 11-17.
GALÉRIA
Olaszország-Partinico



Internal Agreement fordítása pdf