Ugrás a fő tartalomra

6800 Hódmezővásárhely, Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 7-9.


+36 (62) 202-475

Széchenyi 2020

Hírek


2024. júl. 4.
HSZC
  • nyári tábor
  • HSZC Cseresnyés Kollégium
  • általános iskolásoknak

Tramtrainmegállót nyomtatnak 3D-ben napok alatt

Egy egész tramtrainmegállót terveznek és nyomtatnak ki 3D-ben a HSZC és a vármegyei iparkamara közös robotika táborának diákjai. Eközben a szervező szakképzési centrumtól megtudtuk, a különösen sikeres térségi felnőttképzés a fiatalok pályaválasztására is nem várt hatással lehet.

Tramtrainmegállót nyomtatnak 3D-ben napok alatt

Bendegúz egy olyan tramtrainszerelvényen utazik reggelente Algyőről Vásárhelyre, amelynek mását maguk tervezik és nyomtatják ki 3D-ben. A járat néhány lépésre teszi le attól a Digitális Alkotóműhelytől, ahol rohamos gyorsasággal egy egész megállót építenek. A HSZC Cseresnyés Kollégium szünidei tramtrain tech táborához egy nagyon élő, a mai világot jellemző témát találtak.

Tramtrain sebességgel a jövőbe

A robotika, a programozás, a digitalizáció a jövő a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum (HSZC) pályaorientációs nyári turnusait negyedik éve támogató Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara képzési vezetője, Horváth Gábor szerint. Céljuk, hogy az informatika iránt fogékony gyerekek minél többet lássanak ebből, lehetőleg még beiskolázás előtt. Ezért van például a tramtrain tech tábor.

A kamara robotika szakköröket tart egyébként vármegyeszerte már nagycsoportos óvodásoknak is.

A kisebb településekre látogatva találkozunk olyan gyerekekkel, akik soha nem láttak még legót. A foglalkozásokon szerkezetet építenek, 3D-ben gondolkodnak, együtt oldanak meg problémát, figyelnek egymásra. Ez mind olyan készség, amely nemcsak a későbbi szakmájukban meghatározó, hanem az életben való boldogulást segíti. A mai gyerekek többnyire tudják, mit akarnak, igazi egyéniségek, de látniuk kell, hogy tanulni, dolgozni kell, sokat tenni céljaikért.

– mondta.

Kedvezményes nyári táborok

Azért, hogy a szakma-, illetve iskolaválasztással ne nyolcadik osztályban kelljen kapkodni, a kamara céglátogatásokkal vagy éppen a mostani nyári táborhoz hasonlókat szervez és támogat 10 éves kortól felfelé. A HSZC és a kamara közösen szervezett további két vásárhelyi és makói táborára nyitva is hagyták a jelentkezéseket. A részvételi díjakat a kamara résztvevőnként 10 ezer forinttal támogatja. 

Az már Kincses Tímea, HSZC főigazgatója tette hozzá kérdésünkre, hogy a pályaorientáció egy soha véget nem érő, különösen fontos történet. Sikere hosszú távon többféleképpen mérhető: egyrészt a szakiskolát kezdő kilencedikes hallgatók létszámán, márpedig országosan is egyre többen választják a technikumot. Kétségtelen ugyan, hogy a felnőttképzés túlszárnyalta a nappali tagozatos aktivitást.

Iskolapadban a szülők

Talán a felnőttekben érik be igazán a kétkezi szakma értéke. Különösen sokan döntenek akár a pályamódosításról, akár úgy, hogy meglévő hivatásukat kiegészítik egy újabbal a választható palettáról. Ráadásul ezt ingyenesen tehetik meg nálunk. A HSZC intézményeiben ez a létszám országosan is kiemelkedő.

– hangsúlyozta Kincses Tímea. Arra a kérdésre, vajon a magukat át-, illetve továbbképző szülők pozitív hatással lehetnek-e a mai fiatalok szakmaválasztására, a főigazgató azt mondta, nem egy példáról tudnak, amikor szülő és gyereke egyazon iskolában tanulja nemegyszer ugyanazt a szakmát.

Képek és szöveg forrása: Delmagyar.hu

GALÉRIA

Tramtrain galléria

Tramtrain nyári tábor
Tramtrain nyári tábor
Tramtrain nyári tábor

Megosztás

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Erasmus osztálykirándulás-Návay

Nagy siker az Erasmus+ pályázaton!

A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium jelentős mérföldkőhöz érkezett 2024 májusában, amikor is nyertes Erasmus+ pályázatot ünnepelhetett. A sikeres együttműködés alapjait már 2024 februárjában lefektették, amikor a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum hivatalosan is partnerségre lépett, hogy közösen dolgozhasson a nemzetközi mobilitási lehetőségek megteremtésén. A pályázat megírásában és benyújtásában nyújtott támogatás meghozta gyümölcsét: 25 diák és 9 munkatárs vehet részt szakmai utakon Prágában, Máltán és Mallorcán.

2024. okt. 14.
HSZC
SkillFest pályaorientációs fesztivál

SkillFest

Hamarosan SkillFest Pályaorientációs fesztiválsorozat!

2024. okt. 14.
HSZC
Hova? Tovább! Állásbörze és Felnőttképzési Expo

Sikeres bemutatkozás a Hova? Tovább! Állásbörze és Felnőttképzési Expon

Október 9.-én Szegeden került megrendezésre az idei év egyik legnagyobb karrier- és felnőttképzési eseménye, a Hova? Tovább! Állásbörze és Felnőttképzési Expo, amelyen a régió számos oktatási intézménye és munkaadója képviseltette magát. A rendezvénynek a szegedi Árkád adott otthont, ahol egész napos programokkal várták az érdeklődőket. Az eseményt a Délmagyarország szervezte azzal a céllal, hogy platformot biztosítson azoknak a felnőtteknek, akik tanuláson, önmaguk képzésen, vagy karrierváltáson gondolkodnak, esetleg egy új szakma megszerzésével munkahelyet váltanának.

2024. okt. 11.
HSZC


KIMIKK
CsmkikEmberi Erőforrás TámogatáskezelőEmberi Erőforrások MinisztériumaHatártalanulHódmezővásárhely mobilalkalmazásNemzeti Tehetségkutató Program
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum

      6800 Hódmezővásárhely, Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 7-9.

    • Telefon: +36 (62) 202-475

      E-mail: hszc.titkarsag@hiszk.hu

      OM azonosító: 203039

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/007549; E/2020/000182


    2024Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum