Ugrás a fő tartalomra

6800 Hódmezővásárhely, Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 7-9.


+36 (62) 202-475

Széchenyi 2020

Hírek


2024. júl. 4.
HSZC
 • nyári tábor
 • HSZC Cseresnyés Kollégium
 • általános iskolásoknak

Tramtrainmegállót nyomtatnak 3D-ben napok alatt

Egy egész tramtrainmegállót terveznek és nyomtatnak ki 3D-ben a HSZC és a vármegyei iparkamara közös robotika táborának diákjai. Eközben a szervező szakképzési centrumtól megtudtuk, a különösen sikeres térségi felnőttképzés a fiatalok pályaválasztására is nem várt hatással lehet.

Tramtrainmegállót nyomtatnak 3D-ben napok alatt

Bendegúz egy olyan tramtrainszerelvényen utazik reggelente Algyőről Vásárhelyre, amelynek mását maguk tervezik és nyomtatják ki 3D-ben. A járat néhány lépésre teszi le attól a Digitális Alkotóműhelytől, ahol rohamos gyorsasággal egy egész megállót építenek. A HSZC Cseresnyés Kollégium szünidei tramtrain tech táborához egy nagyon élő, a mai világot jellemző témát találtak.

Tramtrain sebességgel a jövőbe

A robotika, a programozás, a digitalizáció a jövő a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum (HSZC) pályaorientációs nyári turnusait negyedik éve támogató Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara képzési vezetője, Horváth Gábor szerint. Céljuk, hogy az informatika iránt fogékony gyerekek minél többet lássanak ebből, lehetőleg még beiskolázás előtt. Ezért van például a tramtrain tech tábor.

A kamara robotika szakköröket tart egyébként vármegyeszerte már nagycsoportos óvodásoknak is.

A kisebb településekre látogatva találkozunk olyan gyerekekkel, akik soha nem láttak még legót. A foglalkozásokon szerkezetet építenek, 3D-ben gondolkodnak, együtt oldanak meg problémát, figyelnek egymásra. Ez mind olyan készség, amely nemcsak a későbbi szakmájukban meghatározó, hanem az életben való boldogulást segíti. A mai gyerekek többnyire tudják, mit akarnak, igazi egyéniségek, de látniuk kell, hogy tanulni, dolgozni kell, sokat tenni céljaikért.

– mondta.

Kedvezményes nyári táborok

Azért, hogy a szakma-, illetve iskolaválasztással ne nyolcadik osztályban kelljen kapkodni, a kamara céglátogatásokkal vagy éppen a mostani nyári táborhoz hasonlókat szervez és támogat 10 éves kortól felfelé. A HSZC és a kamara közösen szervezett további két vásárhelyi és makói táborára nyitva is hagyták a jelentkezéseket. A részvételi díjakat a kamara résztvevőnként 10 ezer forinttal támogatja. 

Az már Kincses Tímea, HSZC főigazgatója tette hozzá kérdésünkre, hogy a pályaorientáció egy soha véget nem érő, különösen fontos történet. Sikere hosszú távon többféleképpen mérhető: egyrészt a szakiskolát kezdő kilencedikes hallgatók létszámán, márpedig országosan is egyre többen választják a technikumot. Kétségtelen ugyan, hogy a felnőttképzés túlszárnyalta a nappali tagozatos aktivitást.

Iskolapadban a szülők

Talán a felnőttekben érik be igazán a kétkezi szakma értéke. Különösen sokan döntenek akár a pályamódosításról, akár úgy, hogy meglévő hivatásukat kiegészítik egy újabbal a választható palettáról. Ráadásul ezt ingyenesen tehetik meg nálunk. A HSZC intézményeiben ez a létszám országosan is kiemelkedő.

– hangsúlyozta Kincses Tímea. Arra a kérdésre, vajon a magukat át-, illetve továbbképző szülők pozitív hatással lehetnek-e a mai fiatalok szakmaválasztására, a főigazgató azt mondta, nem egy példáról tudnak, amikor szülő és gyereke egyazon iskolában tanulja nemegyszer ugyanazt a szakmát.

Képek és szöveg forrása: Delmagyar.hu

GALÉRIA

Tramtrain galléria

Tramtrain nyári tábor
Tramtrain nyári tábor
Tramtrain nyári tábor

Megosztás

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Ambrus Norbert kancellár

Ambrus Norbert: versenyképes alternatívát akarunk nyújtani a szakképzésben

Hatékony, jól szervezett, remekül működő szervezetrendszert örökölt meg Hegedűs Zoltántól a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum újonnan kinevezett kancellárja. Ambrus Norbert szerint ez tökéletes alap a folytatáshoz, egyúttal azt ígéri, legjobb szakmai tudásával igyekszik segíteni a további fejlődést.

2024. júl. 18.
HSZC
Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum: Elkötelezettség az oktatók szakmai fejlődése iránt

Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum: Elkötelezettség az oktatók szakmai fejlődése iránt

A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum szakmai tevékenységében elkötelezett a folyamatos fejlődés mellett. Különös figyelmet fordítunk arra, hogy oktatóink lépést tartsanak az innovatív oktatási trendekkel és módszerekkel.

2024. júl. 16.
HSZC
Munkaerőpiaci képzések

Hasznosan töltenéd a nyarat és tanulnál valamit?

Csatlakozz Hódmezővásárhelyen, Makón és Csongrádon augusztusban induló ingyenes képzéseinkhez!

2024. júl. 9.
HSZC


KIMIKK
CsmkikEmberi Erőforrás TámogatáskezelőEmberi Erőforrások MinisztériumaHatártalanulHódmezővásárhely mobilalkalmazásNemzeti Tehetségkutató Program
Széchenyi 2020

  • SZC logo fehér
  • Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum

   6800 Hódmezővásárhely, Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 7-9.

  • Telefon: +36 (62) 202-475

   E-mail: hszc.titkarsag@hiszk.hu

   OM azonosító: 203039

   Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/007549; E/2020/000182


  2024Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum