Hírek
HSZC
- pályázat
- szakmai fórum
- HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium
- HSZC Corvin Mátyás Technikum és Kollégium
Erasmus+ program: Nemzetközi vizeken a Corvin és a Návay!
2024. májusa fontos mérföldkő volt a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum számára, hiszen két iskolája is nyertes lett az Erasmus+ pályázaton.
A Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium, valamint a Hódmezővásárhelyi SZC Corvin Mátyás Technikum és Kollégium egyaránt olyan projektekben vett részt, amelyek hozzájárulnak a diákok és oktatók szakmai fejlődéséhez, valamint az intézmények nemzetközi kapcsolatrendszerének bővítéséhez.
A Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium tanulói és oktatói gyakorlati tapasztalatok révén fejleszthették szakmai és nyelvi készségeiket 2024-ben három alkalommal. A nyertes szakmai programnak köszönhetően a Turizmus-vendéglátás ágazatban tanuló diákok közül októberben 14 fő tanuló és 2 oktató job shadowing programon vett részt Mallorcán, Informatika és távközlés ágazatban tanuló 11 fő diák és 3 oktató két alkalommal Prágában. A diákok itt gyakorlati órák keretén belül fejleszthették tudásukat, a tanárok számára a program új oktatási módszerek és tananyagok kidolgozásának lehetőségét biztosította, ezzel támogatva az intézmény innovációs és nemzetköziesítési törekvéseit. Az oktatók utazása ezzel nem ért véget, hiszen folytatják a szakmai továbbképzést 2025. márciusában Máltán, ahol a 3 oktató a virtuális valóság, kiterjesztett valóság és mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeit ismerheti meg.
Ezzel párhuzamosan a Corvin Mátyás Technikum és három másik ország középiskolája is részt vesz az Erasmus+ program „Cultural Meeting in Street Delicacies” elnevezésű projektben. A nemzetközi együttműködés témaköre az utcai ételek kreatív megközelítése és a kulturális sokszínűség. A résztvevő partnerek a Corvin mellett az I.I. S. „Danilo Dolci” középiskola a szicíliai Partinico városából, a Konak Nevvar Salih középiskola Izmirből, Törökországból, a VET Center Romania Sepsiszentgyörgyről, ahol a diákok és tanárok közösen gasztronómiai és szakmai ismereteket osztottak meg a 2025. januárjában lezajlott találkozón Partinicoban. A következő találkozóra – ahova olasz, török és román tanulók érkeznek kísérő tanáraikkal -április első hetében kerül sor Hódmezővásárhelyen. Majd a projektet egy nagyszabású ételfesztivál, a „Street Food” fogja zárni Törökországban, ahol a diákok és oktatóik megismerkedhetnek a helyi ízek sokszínűségével.
A projekt túlmutat az egyéni fejlődésen: erősíti az európai identitást, bővíti az oktatás módszertani eszköztárát és elősegíti a nyitott, jövőorientált gondolkodást. Az Erasmus+ pályázatok révén a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum iskolái új perspektívákra, tapasztalatokra és partnerkapcsolatokra tesznek szert.
A HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium projektje egyéni mobilitás program (KA1), a HSZC Corvin Mátyás Technikum programja pedig stratégiai partnerségek program (KA2) keretében valósul meg.
A projektek azonosítószáma:
- Návay: 2024-1-HU01-KA122-VET-000229274
- Corvin: 2024-1-TR01-KA210-VET-000252586
GALÉRIA
Galéria
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
Együttműködés a Neumann János Egyetemmel
A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum és a Neumann János Egyetem közötti együttműködési megállapodás aláírására került sor a Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Pollák Antal Technikumban.
HSZC
Februárban induló felnőttképzések
Fedezd fel az ingyenes és gyorsan elvégezhető szakmai képzéseinket!
HSZC
Ismét jótékonykodtak a Centrum intézményeinek diákjai és pedagógusai
A hagyományokhoz híven a tavalyi év végén, az adventi időszakban a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum mind a hét iskolájának diákjai, pedagógusai több jótékonysági akciót is szerveztek.
HSZC