Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum

SZC logo
 • Intézményeink
 • Hírek
 • Galéria
 • Közérdekű adatok
Széchenyi 2020

Hírek


2023. nov. 7.


HSZC

 • elismerés
 • HSZC Csongrádi Sághy Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
 • HSZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikum

Büszkeség: Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott HSZC két pedagógusa

A kulturális és innovációs miniszter elismerő oklevelét vehette át kiemelkedő szakmai tevékenységéért Balázsné Szabó Erzsébet, a HSZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikum igazgatóhelyettese, és Várkonyi István a HSZC Csongrádi Sághy Mihály Technikum Szakképző Iskola és Kollégium oktatója.

Büszkeség: Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott HSZC két pedagógusa

Balázsné Szabó Erzsébet

A Kulturális és Innovációs Minisztériumban vehette át Csák János miniszter elismerő oklevelét Balázsné Szabó Erzsébet nemzeti ünnepünk alkalmából, október 26-án. Hankó Balázs innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár és Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár 25 szakembert díjazott a szakképzésben végzett eredményes és példamutató munkájukért, köztük a szentesi pedagógust, akit a kitüntetésre iskolája, a HSZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikum terjesztett fel. Balázsné Szabó Erzsébet 2000 augusztusában kezdett a Zsoldos szakközépiskolában fizika-kémia szakosként tanítani, de sok mindenbe belekóstolt az intézményi munkában.

Érettségi, felnőttképzés, szakmai oktatás, minőségirányítás – minden érdekelt, ami az iskola életével kapcsolatos, a saját ambícióim kielégítése kedvéért. Második éve az általános igazgatóhelyettesi feladatokat látom el, ami viszont sajnos a tanítási óraszámom csökkenésével járt együtt – árulta el a Délmagyarországnak.

Munkaköre nagyon sok és változatos adminisztratív feladattal látja el, ezek mellett felüdülést jelent számára, ha a katedrára állhat – árulta el Erzsébet.

Rengeteg kihívással szembesül az ember ezen a pályán. Szeretek emberekkel, diákokkal foglalkozni, és éppen azzal a kamasz korosztállyal, amiről sokan azt gondolják, kezelhetetlen. Én azonban ezt mindig kihívásként fogtam fel, még akkor is, ha olykor úgy érzem, szélmalomharc. A későbbi visszajelzésekből merítek erőt, amikor azt mondják, igaza volt a tanárnőnek, mégiscsak sikerült elvégezni, mégiscsak visszajöttem érettségizni, mégiscsak lett belőlem valaki  – említette büszkén Erzsébet.

Tanulni is szeretek, folyamatosan képzem magam, és keresem az új kihívásokat, lehetőségeket, amivel kicsit más irányból tudom megközelíteni a tanulókat. Ez most egy másfajta szerep, de ezt is úgy élem meg, hogy ami tőlem telik, amíg tudom csinálni, addig nagyon szeretném. Az életpályámmá vált ez az iskola, ennek a korosztálynak az oktatása és az oktatás irányítása  – mondta a pedagógus.

Szakképző iskola lévén speciális feladatok adódhatnak a Zsoldos igazgatóhelyettesi székében is.

Különböző korosztályok, szakmák, előírások és elvárások vannak. Felzárkóztató képzésünk például teljesen más hozzáállást igényel, egyébként nagyon értékes képzésnek tartom. Most jelentkezik az a tendencia, hogy felnőttek, akik úgy érzik, régen nem jól választottak szakmát, jönnek hozzánk, valami testhezállóbb szakmát kezdenek el és lelkesen végigcsinálják, ez számomra szintén értékes dolog. Nagyon sok szakmai képzést kínálunk, amire igény mutatkozik, igyekszünk azonnal indítani. Onnantól kezdve ez állandó munka, de érdemes dolgozni vele – mutatott rá a technikum igazgatóhelyettese, hogy mi motiválja.

Várkonyi István

Várkonyi István 1969. szeptember 18.-án született Csongrádon.

Már gyermekkorában komoly érdeklődést mutatott a kézműves szakmák iránt. Középiskolai tanulmányait az akkori Sághy Mihály Ipari Szakközépiskolában végezte 1984-1988 között, majd a sikeres érettségi vizsga után Erdészeti és Faipari Egyetem Faipari Mérnöki Kar üzemmérnöki szakán szerzett mérnöki diplomát 1993-ban.

A végzés után a csongrádi Tisza Bútoripari Vállalatnál helyezkedett el. Kiállításokon, vásárokon vett részt, mint a szerelő csapat vezetője, több nagyobb projektet is vezethetett.

A gyárat a privatizációs folyamatok sajnos teljesen felőrölték, ezt követően vállalkozásba kezdett szintén a faipar területén. Egyedi bútorokat tervezett és gyártott.

 1. január 3.-án visszatért egykori középiskolájába, akkori nevén a Csongrádi Oktatási Központ Sághy Mihály tagintézményébe, már, mint oktató. Elhivatottságát bizonyítja, hogy nem elégedett meg mérnöki tudásával, tapasztalataival. Érezte, hogy bár sok a pozitív visszajelzés, alkalmazkodnia kell az új kihívásokhoz, az új tanítási módszereket meg akarta ismerni. Ezért 2013-ban ismét az iskolapadba ült, 2015-ben a Nyugat- Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai karán faipari mérnöktanár végzettség szerzett.

A következő tanévben lett először osztályfőnök. Nagy odaadással egyengeti azóta is a rá bízott diákok iskolai előmenetelét.

2017 szeptemberében kollégái felkérésére, javaslatára a műszaki munkaközösség vezetője lett. Ez a munkakör tágította látókörét, hiszen három szakmacsoport tartozott a felügyelete alá, gépészet, faipar, és építőipar. Pályaorientációs szakköröket, pályaválasztási nyílt napokat, szakmai előadásokat, tanulmányutakat szervezett diákjainak. Minden évben kiemelt eseményként kezelte a Szakmák éjszakáját. Tehetséges diákjaink tanulmányi versenyeken való indítása, támogatása is a feladatai közé tartozott.

Fontosnak tartja ismereteinek folyamatos bővítését, szakmai tudásának rendszeres felfrissítését. Az alábbi továbbképzéseken vett részt az elmúlt időszakban:

 • 2017 Solidworks továbbképzés Budapest
 • 2019 Konfliktuskezelési módszerek Hódmezővásárhely
 • Az új típusú szakképzés bevezetése 2020 Budapest

Pályázatok, szakmai programok, amelyeken részt vett:

 • Támop 2.2.7.B Fa és szövettermékekkel foglalkozó képzés a német-magyar különbözeti és kiegészítési tartalmakra 2013
 • Szakképzési reform a Sághyban 2014
 • Útravaló Út a szakmához 2016-tól folyamatosan
 • Ginop-6.2.3-17-2017-0037 A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése 2019-2021
 • Francia cserediák program keretében marseillesi diákok jártak nálunk
 • Szakmák éjszakája

Iskolánk egyik leghatékonyabb beiskolázási tevékenységének a megálmodója, a Sághy Roadshow-nak.

Nagyon fontosnak tartja az általános iskolás tanulók számára szervezett pályaorientációs rendezvények fenntartását és bővítését. Szakkörökön, nyílt napokon igyekszik a tanulók szakmák iránti érdeklődését felkelteni

Szívesen részt vállal az iskola arculatának javításában. Diákjaival évente több szakmai tanulmányi versenyen is részt vesz: Szakmasztár, Magyar Asztalos tanulmányi verseny, Nyugat-Magyarországi Egyetem Bázis iskolai tanulmányi verseny Euroskylls válogató. Az idei tanévben az SZKTV versenyen tanulói nagyon szép eredményt értek el, mentesülve a szakmai interaktív részéről, valamint egy tanulóval tovább jutott.

Szakköröket szervez általános iskolásoknak, mint például a Fás-ka szakkör, ahol a tanulókkal igyekszik megszerettetni a faipari szakma szépségeit.

„Kis mesterek nagy versenye” elnevezéssel a végzős általános iskolai tanulók számára az ő ötletei, megvalósításai tervei alapján hirdetett iskolánk versenyt asztalos szakmában, megyei szinten. A verseny célja felkelteni a pályaválasztás előtt álló fiatalok érdeklődését a faiparos szakmák iránt (asztalos, faipari technikus).

2019-től vállalkozása akkreditált szakképző hely egyéni vállalkozásban, majd 2022-től egyéni vállalkozó, félállású oktató HSZC Csongrádi Sághy Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban.

Várkonyi István a Szakképzés 4.0-ban újabb lehetőséget látott, saját vállalkozást Kamarai ellenőrzéseken keresztül duális képzőhelyként regisztrálta. Szívesen foglalkozik a tanulókkal, akik szeretik, megbecsülik oktatói munkáját. Kollégái elismerik munkáját, elfogadják javaslatait.

Megosztás

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Mesterségek éjjele a HSZC intézményeiben

Mesterségek éjjele a HSZC intézményeiben

Novemberben több időpontban 8 helyszínen várták az érdeklődőket a Mesterségek éjjelére, ahol a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum intézményeiben ismerkedhettek a szakmák világával. A programok Hódmezővásárhely mellett Szentesen, Makón és Csongrádon is megvalósultak kivételes lehetőséget teremtve arra, hogy a látogatók közelebbről megismerjék a helyben oktatott szakmák sokszínűségét.

2023. nov. 28.


HSZC

Energetikai fejlesztések a HSZC szentesi intézményeiben

Energetikai fejlesztések a HSZC szentesi intézményeiben

Jelentős energetikai fejlesztések valósultak meg a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum szentesi szakképző intézményeiben. A nyílászárók cseréjén, gázkazáncserén és a termálfűtésre való átálláson túl napelemeket szereltek fel három iskola épületére is, így csökkentve az épületek nem megújuló energiafelvételét. A részleteket Hegedűs Zoltán, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum kancellárja ismertette.

2023. nov. 8.


HSZC

„A rendszert az egész magyar nép söpörte el.” – ’56-ra emlékeztek a HSZC iskoláiban

„A rendszert az egész magyar nép söpörte el.” – ’56-ra emlékeztek a HSZC iskoláiban

Az 1956-os forradalom és szabadságharc, vagy az 1956-os népfelkelés Magyarország népének a sztálinista terror elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt.

2023. okt. 24.


HSZC • KIM
 • IKK
 • Határtalanul
 • Csmkik
 • Nemzeti Tehetségkutató Program
 • Szakmák Éjszakája
 • Hódmezővásárhely mobilalkalmazás
 • Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
 • Emberi Erőforrások Minisztériuma
Széchenyi 2020

  • SZC logo fehér
  • Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum

   6800 Hódmezővásárhely, Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 7-9.

  • Telefon: +36 (62) 202-475

   E-mail: hszc.titkarsag@hiszk.hu

   OM azonosító: 203039

   Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/007549; E/2020/000182


  2023Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum