453 millió forintot nyert a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum – Átadták a Digitális Közösségi Alkotóműhelyt!

A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum 453,91 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a szakképzésben tanulók, végzettség nélküli iskola elhagyásának csökkentésére és az alapkészségek fejlesztésének támogatására. A 2017. december 15-én kezdődött projekt egyik hangsúlyos mérföldköve a Digitális Közösségi Alkotóműhely (DKA) létrehozása volt, melyet online konferencia keretében december 18-án adott át az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára Pölöskei Gáborné és Árva-Nagy Sándorné főigazgató.

A műhelynek a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum (HSZC) Cseresnyés Kollégiuma ad otthont, maga a beruházás pedig végtelen teret nyújt a kreatív alkotásnak, önmegvalósításnak, illetve a jövő technológiai vívmányainak megismerésének.

Célja, hogy az érdeklődőket rávezesse a szerszámgépek és a mikroelektronika használatára, valamint a közöttük lévő kapcsolatra. Tematikus szakkörök és foglalkozások lebonyolítására nyílik lehetőség, ahol a résztvevők egyszerre vehetik igénybe a hagyományos és a digitális megmunkálás eszközeit, azaz a hagyományos szakmákat ötvözhetik a legújabb technológiával.

A december 18-án megrendezett online konferencián Hegedűs Zoltán, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum kancellárja plasztikus példákkal mutatta be a műhelyt, melynek küldetéséről Árva-Nagy Sándorné főigazgató pályázatuk ismertetésén túl elmondta: a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt szeretnék megmutatni, hogy a technológia mindenkié, és igazából bárki képes bonyolultnak tűnő, működő dolgok megalkotására. Emellett kiemelte, hogy mindez mérföldkő a szakképzés rendszerében. Ezzel megvalósul a „cselekedve tanulás” és a modern technológiák megismertetésének beépítése az oktatásba.

A GINOP-6.2.3.-17 – A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése projekt keretében résztvevők munkáját videós formában Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára méltatta.

A konferencia nézőit Víg Áron, a Cseresnyés Kollégium igazgatója invitálta virtuális sétára, majd a DKA, mint pilot is bemutatkozott, amit egy különleges megnyitó követett. Ennek keretében egy FANUC robotkar által kirakott „nyitva” feliratot láthattak a résztvevők, amely kis robotokat irányított, mintegy példázva a DKA modern, XXI. századi szellemiségét. A műhely működését Kurusa József tanár-műhelyvezető működés közben ismertette.

A „Modern, méltó és motiváló” – gondolatkör jegyében fontos az is, hogy a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum pályázati sikerének köszönhetően minden tagiskola kap asztali számítógépet, laptopot, interaktív táblát, projektort és órarend-tervező programot, hat intézmény pedig tabletet is. A projekt keretében a Hódmezővásárhelyi SZC Eötvös József Technikumban Samsung Okos Osztálytermet és Matematika-Robotika Termet létesítenek. Ennek a támogatásnak köszönhetően a HSZC korszerű eszközökkel szerelheti fel a tehetséggondozó szakköreit és a pályaorientációs napok szervezőit is.

A HSZC hitvallása az, hogy diákjai modern, méltó és motiváló környezetben, a legkorszerűbb technológiákkal, élményszerűen dolgozhassanak és tanulhassanak. Ezen cél érdekében használnak fel továbbra is minden egyes forintot, melyet pályázataikon elnyernek.

Mindez lényeges és hívogató információ azoknak a diákoknak és szüleiknek is, akik ezekben a napokban és hetekben állnak pályaválasztási döntés előtt, hiszen a HSZC jelenleg 46 különféle szakmát oktat intézményeiben.

GINOP-6.2.3-17-2017-00037 „A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése”
Átadták a Digitális Közösségi Alkotóműhelyt
Visszahívást kérek
close slider

KapcsolatSkip to content